SA 8000 – RESPONSABILITATE SOCIALA

Standardul SA 8000 – Social Accountability 8000 – a fost fost dezvoltat pentru a promova responsabilitatea sociala in toate mediile de afaceri de pe mapamond.

Fara a fi un instrument coercitiv al consumatorilor pentru a constrange actiunile actorilor de pe piata, SA 8000 a fost dezvoltat in special pentru a dezvolta companiile responsabile din punct de vedere social, prin autoevaluare si diferentiere fata de alte organizatii care opereaza oferind conditii de munca precare.

Standardul SA 8000 acopera toate drepturile de munca stipulate de conventiile Organizatiei Mondiale a Muncii – International Labor Organization – ILO alaturi de alte prevederi printre care amintim Declaratia Universala a Drepturilor Omului si Conventia Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.

Standardul contureaza un intrument credibil, exhaustiv si eficient in asigurarea conditiilor corespunzatoare la locul de munca deoarece asigura:
  • toate drepturile de munca recunoscute pe scara larga la nivel international;
  • cerintele managementului de sistem la nivel organizational pentru inovatie si conformitate;
  • implicarea tuturor partilor interesate in care participa toate sectoarele, incluzand aici muncitorii si organizatiile de comert, companiile, investitorii responsabili din punct de vedere social, organizatii guvernamentale si neguvernamentale. Participarea este ceruta de catre Comitetul de Decizie, in vederea desfasurarii unor activitati precum redactarea si revizuirea standardului, conferinte, instruire si definirea gradului de conformitate.